miluj .

Petra/ 6 září, 2023

Hmm. Několikrát od vás padl nápad, jestli ty mé odstavce nehodit na papír. Stejně jako všechny ostatní nápady, co mi do života chodí, jsem i tenhle smetla ze stolu. A stejně jako všechny ostatní jsem ho z pod stolu opět vytáhla na světlo boží.

A tak jsem si řekla, že by nebylo od věci vymyslet koncept, obsah, anotaci, obálku a hlavně taky sepsat pár ukázkových kapitol. Protože když člověk píše a chce být čten, musí zkrátka s kůži na trh. A tak jdu, protože jsem holka nebojácná. A taky otevřená vší konstruktivní kritice.

Zkritizuj první nástřel obálky, věcnou i stylistickou povahu textu. Řekni mi vše, co máš na srdci, a já slibuju, že tě vyslyším. Pro jistotu možná vykradu lékárnu, abych si udělala dostatečnou zásobu drog. Protože tuším, že dostanu strašnou bídu. Ale nějak se to všechno naučit musím, víš? Pojď do mě.

Nástřely obálky a sazby uvnitř

Představ si to celé jako malý pracovní sešit. 12 x 18 cenťáků. Měkký paperback. Ideální do kapsy, kabelky nebo batohu. Já vím, asi se ti to zdá hodně plain a spíš jako něco, co by se dalo rozpracovat. Ale když já ti nevím, jak tu myšlenku rozvést. Ať tam cokoliv přidám nebo přesunu, nějak se to celé rozpadne. Co myslíš?

Sazba a grafické zpracování

Tak předně musím přiznat, že nejsem grafik a tohle je pro mě úplně nové území. Vím, co se mi líbí a co ne. Ale asi nemám dostatečně takové to oko, abych vymyslela něco catchy. Takže za mě zatím třeba takhle. Co ty na to? (klikni na obrázek, on se ti zvětší)

Ukázkové kapitoly

Domluvila jsem se s několika libereckými kavárnami, kde budou ukázkové kapitoly zdarma k přečtení, prolistování i odnesení domů. Takže se na celou povahu budeš moct podívat i ve fyzickém světě. Ve vybraných podnicích bude prvotní nástřel sešitu přibližně za dva týdny, až mi dorazí nátisky.

Prvních pár nátisků ukázkových kapitol k rozebrání najdeš už teď v liberecké kavárně Sweet City.

No a teď k té obsahové a stylistické povaze textu. Pořád jsem se nerozhodla, jestli to celé psát spíš v první, druhé nebo třetí osobě. Takže téhle nesrovnalosti si prosím zatím nevšímej. Až se rozhodnu, text sjednotím. Spíš mi pověz, jestli je takhle rozsah kapitol za tebe ok a dokážeš udržet pozornost. Celé je to koncipované tak, že na sebe jednotlivé kapitolky sice navazují, ale sešit se dá otevřít libovolně kdekoliv a začíst se. Své obvyklé texty jsem výrazně zkrátila a snažila se vypustit, co nejvíc omáčky to jde. Jak se na to tváříš?

Rozsah

Textů v šuplíku mám bambilión. Kdybych je měla všechny, i osekané, vměstnat do sešitu, byla by to spíš bichle. Takže budu pečlivě vybírat, co tam dát a co ne. Každopádně rozsah celého sešitu očekávám cca 15.000 slov, tzn. osminásobek toho, co můžeš vidět v náhledovém pédéefku nebo v kavárenském plátku.

Ať už k tomu máš cokoliv, dej mi prosím vědět tady: Rozcestníček